Machinebouw in Brabant: Amecha verbindt theorie en praktijk machinebouw in nieuw pand
Januari 2009 – De werktuigbouwkundige projectenorganisatie Amecha verhuisde nog niet zo lang geleden van de Grasbeemd naar een nieuw pand aan de Korte Dijk in Helmond. In het nieuwe pand is voldoende ruimte om de chemie tussen de theorie en de praktijk van machinebouw tot uiting te laten komen.
Amecha is een projectenorganisatie die uitblinkt in het ontwerpen, bouwen en optimaliseren van productielijnen en -machines: dit loopt van het bouwen van test- en meetopstellingen, het maken van gereedschappen tot het compleet ontwerpen en bouwen van assemblage- en productielijnen. Directeur Hans van Bragt licht toe: “Bij dit soort processen is niet alleen het ontwerpen belangrijk. Wat nog veel belangrijker is: de machine moet ook nog eens te bouwen zijn en het liefst een lange levensduur hebben. Deze frictie, of beter gezegd, chemie tussen theorie en praktijk van de machinebouw komt in elk project van ons voor. Hier lopen allemaal mannen van HBO en WO niveau rond; die kunnen prachtige machines ontwerpen op de computer, maar de echte test komt als ze met eigen handen de door henzelf ontworpen machine van de grond af moeten opbouwen en nog belangrijker, hij moet het ook nog doen als je op de startknop drukt. In ons nieuwe pand komt deze chemie tussen theorie en praktijk goed tot uiting: boven zitten onze mensen te ontwerpen achter hun beeldscherm en beneden in de werkplaats komen de ontworpen machines door hun eigen handen tot leven“.
“Optimalisatie-check”
Amecha werkt voor veel toonaangevende bedrijven in verschillende sectoren, maar de naamsbekendheid in de regio Helmond-Eindhoven is nog niet wat het kan zijn. “Terwijl we voor veel productiebedrijven in de regio toch heel interessant kunnen zijn, zeker gezien onze expertise op het gebied van productieoptimalisatie“, zo geeft Hans aan. Om een en ander wat laagdrempeliger te maken, heeft Amecha de “Optimalisatie-check” ingevoerd. “Je kunt het vergelijken met een soort van mechanisatie-APK“, zo legt hij uit. “Wij komen de eerste keer kosteloos langs waarbij we het machinepark c.q. de productielijn vakkundig analyseren. Komen we niks tegen, dan weet het bedrijf dat alles nog in orde is, komen we wel iets tegen, dan kunnen wij desgevraagd een oplossing aandragen.“